Какво е Онлайн аукцион

Онлайн аукционите са леко по-сложен вид системи. При тях начинът на пазаруване става не, чрез директна заявка на артикула, а чрез участие на търг. Приема се, че търгът е приключил, тогава, когато някой подаде най-висока цена. След нея и в случай, че няма друга по-висока се приема, че търгът в онлайн аукциона е приключил и последният може да получи стоката.

В някои онлайн аукциони, съществува и опция „купи сега“, при тях може да бъде закупен продукта на фиксирана цена. У нас този метод все още не е така популярен и добре развит.

Сред най-известните онлайн аукциони е aukro.bg. Процедурата по участие в покупка онлайн в такъв става след регистрация в сайта. Изисква се всички данни да са попълнени коректно, пълно и вярно. След регистрацията всеки може да участва в търгове.

На първо и най-важно място преди покупка и участие на търг онлайн трябва да обърнем внимание на продавача. Проверката на коментари изписани за него от други купувачи, може да ни служи за ориентир. Винаги и на всякъде коментарите са три типа – отрицателни, положителни и неутрални. Ако възнамеряваме да купуваме от някого, то той трябва да е с положителен коментар. Когато всичко е точно може да пристъпим към купуване на стока. Информирайте се от начини на плащане, цени, доставка и т.н. Проверете, кога изтича търга – дата и час. Не наддавайте до тогава. Минута само, преди да приключи търга, може да се включите в наддаването, като поставите възможно най-ниска, цена, която ви устройва. След спечелване на търга, продавача има ангажимент да се свърже с вас и да уточните детайлите. Не забравяйте, че вие в лицето на купувач сте този, който избира възможности за доставка/плащане и т.н. Те се посочват в описанието и на търговеца. Купувача няма да гледа да ви измами, защото вие може да му сложите отрицателен коментар, а това не е добре в онлайн търговията.

Голямо предимство на онлайн аукционите е, че може да попаднете на много изгодни стоки, а вие сами определяте цената. Но, както за всяко нещо, така и тук трябва да се внимава с детайлите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *