Онлайн магазини - фар.com http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com Sun, 19 Mar 2017 18:50:08 +0000 Joomla! - Open Source Content Management bg-bg Стратегия на успешен онлайн бизнес http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/47-стратегия-на-успешен-онлайн-бизнес http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/47-стратегия-на-успешен-онлайн-бизнес

Във всяка стратегия, независимо дали е свързана с онлайн бизнес или друг вид търговия е заложен правилният подход, който да отвежда към успеха.

Като такава и настоящата тема има за цел да представи няколко тактики и напътствия в реализиране на успешният онлайн бизнес, но и тук, както във всяко друго нещо няма 100% гаранция, а се залага основно на мениджърски подход и подходяща тактика.

Ето и няколко съвета, които дават специалистите:

Не бива да се очаква лоялност от потребителя в Интернет. Повечето съдят за един онлайн магазин по вида му, а когато той не е напълно завършен, то това може завинаги да ги отблъсне и повече да не се завърнат.

Не бива да бъдат поставяни, каквито да било временни и неподходящи страници, категории, изображения и т.н. Те могат да доведат до провал, а за да не се стигне до това, трябва предварително да бъдат тествани. Дори да се появят дефекти винаги може да бъдат коригирани, преди реалния старт на уеб сайта.

За да бъде един сайт успешно развиващ се онлайн бизнес трябва да се превърне в място, на което на посетителя ще му е приятно да идва. Посещението е свързано с конкретни причини, за целта, трябва да бъде пробуден интереса на гостите. Изборът и употребата на рекламни материали, онлайн списания и други подходи за събуждане и поддържане интереса на клиентите е добър вариант за развиване на правилен бизнес. Събуждане интереса и повода клиента да се връща отново в сайта е една добра алтернатива за бъдещото му развитие.

Превръщането на бизнеса в запазена марка е свързано с много време и грижи. Това правило обаче важи и за успешните и доказали се с годините в реалния свят компании. Създаването и изграждането на привлекателен сайт, който да реализира успешни продажби трябва да се превърне в цел номер едно. За целта е нужно изграждане на стратегически и маркетингов план.

На последно място, но не и от значение е факта, че всеки един бизнес, трябва да се базира на стабилна основа. Вложенията в онлайн бизнес, включително и закупуването на сървъри и софтуерни програми, система за поръчки, счетоводна система, отдел за изпращане на стоки и т.н. са само единици от многото неща около организацията на сайта. Разработване на първоначален план за разширяване на онлайн бизнеса, съобразно възможностите е най-удачната тактика.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 26 Mar 2014 09:55:26 +0000
Мобилен маркетинг http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/46-мобилен-маркетинг http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/46-мобилен-маркетинг

С модернизирането и навлизането на множество технологии, по-лесният и бърз начин за пазаруване мобилният маркетинг намери по-широк интерес. Главно той може да се представи в две направления и това са: маркетинг, чрез мобилно устройство, в това число мобилен телефон, който се извършва на база SMS маркетинг и сменящи се билбордове или технологични шоуа.

Като концепция на мобилният маркетинг няма общоприети дефиниции. Мобилният маркетинг е определян като рекламни съобщения, чрез безжичната мрежа. Въвеждане на интерактивно устройство за безжичен интернет достъп значително подобри и улесни този вариант на пазаруване.

Мобилната асоциация за маркетинг посочва в своята дефиниция серия от практики, които позволяват на организациите да общуват и да се ангажират с клиентите по значително по интерактивен начин, чрез мобилно устройство и мрежа да постигнат значително повече.

В своята същност мобилният маркетинг се свързва с възможността, която предоставя за безжичен достъп и прави пазаруването значително по-лесно и удобно. Това обаче не означава, че той задължително е мобилен. Така например комуникацията на потребителите с уеб сайта идва от локалната мрежа или сателита и се квалифицира като безжична връзка.

Мобилният маркетинг представлява и многообразие от приложения, а с навлизането на сматрфоните, все по-широко разпространени в бизнес, става и on- и offline. Някои от рекламните страници биват представяни и като мощен инструмент за привличане на клиенти. Те се избират и чрез специален код, който улеснява достъпа до дадената рекламна станция.

Потенциалът на такива системи служи за улеснение на клиентите, да намират по-лесно нужната информация offline и да осигуряват анализ, който online клиентите, да приемат за една добра причина на маркетингови представители.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 26 Mar 2014 09:54:58 +0000
Психология в маркетинга – втора част http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/45-психология-в-маркетинга-–-втора-част http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/45-психология-в-маркетинга-–-втора-част

Някои от съветите на психолога в маркетинга са свързани не само с насоки за успешно реализиране на онлайн търговия, но и с напътствия за потребителя, как да се предпази от излишен харч. Ето и няколко съвета в продължение на предишната тема:

  1. Пазаруването в магазина трябва да се прави винаги, когато сме предразположени и имаме нужда от дадено нещо. Нагласата на много хора е да пазаруват онлайн постъпвайки като деца. Последните бързо се изкушават от примамливи, атрактивни и добре изглеждащи рекламки и картинки. Ако и вие сте податливи на внушения, то два пъти повече може да се впуснете в излишните харчове, когато посетите един добре изглеждащ онлайн магазин.
  2. Питайки всеки търговец дали е добър даден продукт, то ясно ще е, че той ще бъде представен в най-добрата му светлина. Проучете мнението на опиталите го вече, а това може да стане, чрез социалните мрежи и коментари. Научете се сами да разпознавате качеството на различните продукти.
  3. Едно от мненията на специалистите по отношение на онлайн маркетинга и пазаруването е, че в реалната търговия, продавача е способен да манипулира купувача само с поглед. Поради факта, че това правило не важи в онлайн продажбите, то привилегията да не се подавате на него е в плюс.
  4. Правете списъци преди покупка. Ако стоките са от втора необходимост, то проучете и пазара с цени и марки. Тогава имате много по-големи шансове да не сгрешите и да не се впускате в ненужни харчове.
  5. Предимство на онлайн пазаруването е и факта, че за да се впусне клиента в покупки трябва да има истинска необходимост от дадено нещо и да тръгне сам да го търси. За разлика от реалният магазин, в който с влизане в големия супер маркет, той бива изкушаван от редица примамващи стоки, още преди да е достигнал „заветната“ цел, за която е тръгнал.
]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 26 Mar 2014 09:54:35 +0000
Психология в маркетинга – първа част http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/44-психология-в-маркетинга-–-първа-част http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/44-психология-в-маркетинга-–-първа-част

Една от най-съвременните тактики на бизнеса днес залага на психологията, между хората. Те представляват атака над онази черта от характера на пазаруващия, известна още кат свян или неудобство. По скоро атаката е насочена към твърдението на много пазаруващи: Щом сега съм опитал, то съм длъжен пак да купя“.

Офертите ако бъдат взети два или три продукта за нещо и получаването на трети безплатно, са доста „апетитни“ и способни да примамят и най-големият въздържател. Разбира се няма смисъл някой да се затрупва с непотребни неща, още по-малко ако те не са от първа необходимост, но уви психологията на маркетинга отново си казва думата.

Психолозите не забравят и факта, че един голям дял от пазаруващите са жените, а те като такива потребители са склонни на много повече манипулации от мъжете.

Разбира се има и още един дял психолози, които съветват всеки, които се подава към пристрастяване от пазаруването да следва някои основни правила, за да избегне излишните разходи. Те се свеждат до:

  1. Както с реалното пазаруване, така и в онлайн търговията залагайте на най-необходимото. Ако не сте гладни например, няма да си купите нещо, само защото ви харесва външният му вид. По този начин не купувайте и ако не ви трябва даден продукт или услуга и в уеб магазина.
  2. Когато смятате, че не ви е ден за нищо, не се успокоявайте с една разходка из онлайн магазините. Там определено ще намерите атрактивни неща, но едва ли временното неразположение, депресията или нервността ще бъдат излекувани, чрез извънредния харч.
  3. Не се подлъгвайте по надписа – намаление, промоция или две на цената на едно. В случай, че нямате нужда от този артикул, защо ви е въобще да се спирате на него.

Съветите на психолози в маркетинга са много и както едни от тактиките са заимствани, с цел покачване на продажбите, така и други работят в полза на потребителя, от тях може да почерпите много.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 26 Mar 2014 09:53:53 +0000
Защо е важен дизайна на е-магазина http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/43-защо-е-важен-дизайна-на-е-магазина http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/43-защо-е-важен-дизайна-на-е-магазина

В изграждането на е-магазин много са нещата, които имат значение, както за посещаемостта, така и за добрата му визия. Едно от водещите е самия дизайн. Според специалистите именно тя е онова, което прави функционалността на един уеб сайта за електронна търговия. Ето и някои от водещите критерии за определяне добрият му вид:

Дизайнът на сайт за електронна търговия трябва да привлича, той трябва да е атрактивен за голяма част от аудиторията, за която е създаден и да предлага лесно и интуитивно ориентиране в него. Смята се, че търговският уеб сайт трябва да предлага максимално количество информация и стоки/услуги. Освен това успешния да бизнес в интернет изисква и достатъчно информация по отношение представянето на самата фирма и дейността й.

По отношение функционалността, всеки сайт за е-търговия, трябва да е богат продуктовите каталози, а те от своя страна да дават възможност за търсене на стоки и услуги дадени категории. В зависимост от доброто представяне на стоките не единствено по цени, но и по параметри, възможност за пазаруване, удобства при регистриране, следене на поръчки, клиентска поддръжка и други.

Всеки клиент търси не само информация за даден онлайн магазин, но и желае от него максимално количество на информация и предлагане на стоки или услуги. Клиента търси всичко, за което се интересува, чрез електронния формат на бизнеса.

Ето, защо в старта на нов или пореден онлайн магазин за електронна търговия, трябва ясна преценка, кой да се заеме с изработването му. Има много информация в Интернет, която учи дори тези, които никога не са се занимавали с изграждане ан уеб сайт как се правят. Не познавача и неспециалиста обаче не може да улови тънките детайли, които са заложени като стратегия в успеха. Ето, защо се налага да се търси компетентно мнение на специалисти.

Вече готовият уеб сайт трябва да бъде разположен физически на уеб сървър (web server), правещ връзка с Интернет. Уеб сървърът има за цел да изпълнява мисията си от компютър с определени комуникационни възможности и хардуерна конфигурация. Той трябва и да се свързва с глобалната мрежа на Интернет. Такъв сървър може да се разположи на мястото във фирмата или на територията на конкретен Интернет доставчик. Съществуват и други варианти, които се уточняват на момента и с фирмата по изграждане на уеб сайт за електронна търговия.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Thu, 20 Feb 2014 16:21:34 +0000
Същността на електронна търговия http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/42-същността-на-електронна-търговия http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/42-същността-на-електронна-търговия

Електронната търговия не е нито недостъпна, нито прекалено сложна, нито само за по мазниците на съдбата. Тя е онова, което става между доставчици, клиенти и продавач-консултанти. По нищо не се различава от обикновената търговия и предлага сходни - функционалност и участници като традиционната търговия.

За всеки желаещ да стартира електронен бизнес условията и изискванията не са много. Дори бюджета да е леко ограничен, това не означава, че шансовете спират до тук. Техническите познания също не са определящ критерии, защото подходящи стоки и услуги, с които да започнете собствен Интернет сайт за електронен бизнес.

Какво е необходимо за е-търговия?

Реално за старта на електронна търговия е нужен на първо време компютър и интернет връзка. За запазване на място в глобалната мрежа, трябва адекватна и актуална връзка. Последната носи името домейн (или наричана по-често domain name). С името използвано за онлайн бизнеса в интернет, лесно ще бъдете откривани от клиенти или случайни посетители.

В процеса по изграждане на уеб сайта, трябва да се вземе и под внимание начина за разплащане. Те биват няколко вида, а в зависимост от това, кой е най-подходящ за собственика се избира и той. Много от онлайн магазините предлагат поне два типа на разплащане, което е, с цел удобство и за клиента. Плащанията за електронна търговия могат да са по банков път, чрез наложен платеж по куриерската фирма или чрез някои от интернационалните методи какъвто е paypal.

За доказване и гарант на самоличност, която се налага при подаване на данни от потребител към уеб сайта му или доказване на идентичност, за домейна, се ползват и различни програми. Последните се предлагат и от самите фирми създаващи такива сайтове, които да са за онлайн продажби.

И в самия старт на проекта по развиване на е-бизнес е добре да помним, че изработката не винаги е лесна. В нея трябва да бъдат спазени редица неща, а за това фирмата по изработка на уеб магазина има задача да следи.

Уеб сайтът на всеки онлайн бизнес е важно място. Той е визитката или наречен още като лицето на бизнеса, а от него може много да се заяви, колко сериозен търговец имаме насреща.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Thu, 20 Feb 2014 16:21:19 +0000
Има ли разлика между търговия и Интернет търговия http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/41-има-ли-разлика-между-търговия-и-интернет-търговия http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/41-има-ли-разлика-между-търговия-и-интернет-търговия

Вече няколко десетилетия масово бизнеса се развива и в Интернет. Всичко това е обяснимо, вземайки под внимание факта, че глобалното пространство не само предоставя широко поле от изяви, но и предлага аудитория, за която всеки собственик на малък, среден или голям бизнес мечтае.

Известен като електронен бизнес и познат още като електронна търговия, днес всеки решил да развива дейност реализирайки собствено производство или занимавайки се с препродажба има много по-големи шансове за успех.

Годишно се харчат милиарди валути за провеждане и реализация на електронните сделки. В целия процес участват и стотици сървъри с огромни мощности, компютри, телекомуникационни услуги, електронна идентичност, Интернет капацитет, системи за сигурност на база различни защити, технологии, обучения на персонал, фирмени разработки, закупуване на фирми със собственото им ноу-хау.

И на фона на тези статистики всеки решил да се занимава с онлайн бизнес си задава всякакви въпроси от типа на: За какво е това? Защо всички се стремят да участват? Какви са залозите и колко големи могат да са очакванията? На фона на тези изниква един не по-малко важен въпрос, а той е свързан именно с вашия бизнес.

Дали и вие може да реализирате онлайн бизнес и какво се очаква от вас.

Това си е реален шанс и начин всеки да се включи в бизнес играта с електронна търговия, а как да стане това е самото начало на разяснението.

Нека започнем от тук какво всъщност е е-търговия?

С най-кратко и ясно описание това е нова форма на всеки друг тип търговия.

По конкретно търговия е всеки вид дейност, занимаваща се от създаване и предлагане до производство на услуги или стоки.

Онлайн търговията е именно това в нея да се предлагат продукти и услуги, които може да са лично производство или на друг производител. Във вторият случаи вие сте само прекупвача, който прави разменния процес и от това печели неговият бизнес.

Във всеки вид търговия се отличават главно три страни, това са: производители, продавачи и клиенти.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Thu, 20 Feb 2014 16:20:41 +0000
Какво е Онлайн аукцион http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/40-какво-е-онлайн-аукцион http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/40-какво-е-онлайн-аукцион

Онлайн аукционите са леко по-сложен вид системи. При тях начинът на пазаруване става не, чрез директна заявка на артикула, а чрез участие на търг. Приема се, че търгът е приключил, тогава, когато някой подаде най-висока цена. След нея и в случай, че няма друга по-висока се приема, че търгът в онлайн аукциона е приключил и последният може да получи стоката.

В някои онлайн аукциони, съществува и опция "купи сега", при тях може да бъде закупен продукта на фиксирана цена. У нас този метод все още не е така популярен и добре развит.

Сред най-известните онлайн аукциони е aukro.bg. Процедурата по участие в покупка онлайн в такъв става след регистрация в сайта. Изисква се всички данни да са попълнени коректно, пълно и вярно. След регистрацията всеки може да участва в търгове.

На първо и най-важно място преди покупка и участие на търг онлайн трябва да обърнем внимание на продавача. Проверката на коментари изписани за него от други купувачи, може да ни служи за ориентир. Винаги и на всякъде коментарите са три типа – отрицателни, положителни и неутрални. Ако възнамеряваме да купуваме от някого, то той трябва да е с положителен коментар. Когато всичко е точно може да пристъпим към купуване на стока. Информирайте се от начини на плащане, цени, доставка и т.н. Проверете, кога изтича търга - дата и час. Не наддавайте до тогава. Минута само, преди да приключи търга, може да се включите в наддаването, като поставите възможно най-ниска, цена, която ви устройва. След спечелване на търга, продавача има ангажимент да се свърже с вас и да уточните детайлите. Не забравяйте, че вие в лицето на купувач сте този, който избира възможности за доставка/плащане и т.н. Те се посочват в описанието и на търговеца. Купувача няма да гледа да ви измами, защото вие може да му сложите отрицателен коментар, а това не е добре в онлайн търговията.

Голямо предимство на онлайн аукционите е, че може да попаднете на много изгодни стоки, а вие сами определяте цената. Но, както за всяко нещо, така и тук трябва да се внимава с детайлите.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 05 Feb 2014 15:53:46 +0000
Какво трябва да има в един онлайн магазин http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/39-какво-трябва-да-има-в-един-онлайн-магазин http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/39-какво-трябва-да-има-в-един-онлайн-магазин

Онлайн магазини са смятани за един от най-сигурните начини за пазаруване. С първите посещения на един такъв магазин можем сами да направим заключение доколко е редовен той и какво е отношението му спрямо клиенти и посетители. Ето и някои неща, които могат да ни водят в избора на правилни и коректни онлайн магазини.

Винаги, когато посещавате за първи път даден онлайн магазин проверете за детайлите около самата фирма. В себеуважаващите се компании държат на името, ето защо не е случайност, че всеки такъв магазин, сайт има страница, озаглавена „Home”, „За нас“, „Компанията“ и т.н.

Добра справка, може да се направи и в най-долната част, която най-често е запълнена с контакти на фирмата. Винаги може да се уверите в тези подробности, преди да направите последващи действия. Всяка фирма се дефинирана като онлайн магазин, ако извършва такава дейност. В случаи, че това липсва на началната страница, значи има някакъв проблем.

Добра алтернатива за научаване повече информация за самата фирма е, чрез Google. Ако онлайн магазина е отскоро в Интернет, може да не се появи на начална страница, но все по социалните мрежи, ще откриете някакви представяния, коментари и т.н.

Измама по време на покупката няма как да стане, редки са случаите, в които доставката въобще не пристига. По-голям риск има в това дали продукта отговаря на вашите изисквания, ето защо се поинтересувайте за това дали са доволни досегашните потребители.

Всеки онлайн магазин с добра визия, дизайн и стилистично оформление говори сам по себе си и няма как да не е сериозен. Обърнете внимание и на този елемент в преценката на фирмата за онлайн пазаруване.

Важно е колко лесно и бързо може да се ориентира посетителя в онлайн магазина, Ако поръчката може да се извърши само за броени минути, то и това говори за лоялното отношение на притежателите й.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 05 Feb 2014 15:53:28 +0000
Как се пазарува от интернет http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/38-как-се-пазарува-от-интернет http://xn--80aairftm.xn--80aa1anvi.com/item/38-как-се-пазарува-от-интернет

Със сигурност една голяма част от посетителите са на ясно с десетки въпроси свързани с пазаруването в Интернет, но нека се спрем и по-обстойно около това, което винаги ни убягва, а именно детайлите.

На първо място: Що е то сайт за обяви?! – Най-лесно характеризирано, такъв сайт е още портал за обяви, а именно свободно място, на което ние, както и другите можем да публикуваме, разглеждаме и пазаруваме. Сам по себе си сайтът за обяви, както и по-модерните онлайн магазини имат добре подредени страници. Измежду тях можем не само да разглеждаме стоки и артикули, но и да се запознаем с името на фирмата, общите условия за ползване на сайта, да направим запитване към екипа на фирмата или да поръчаме продукти. Сред задължителните изисквания, които трябва да саздават онлайн магазините и уеб сайтове с обяви е да имат добре направени и качени снимки и описания за всеки един продукт. С така направена тази част от магазина може да сме сигурни, че фирмата не е случайна. От подробните описания може да се запознаем обстойно с предлаганите стоки, а от качествената снимка да придобием визуална представа.

Мнението на специалисти по въпроса с онлайн пазаруването е да избягваме покупка на стоки, които не изглеждат добре направени и представени на уеб сайта. Избирайки некачествено изглеждащи продукти риска да се окажат и реално такива е много по-голям. Около обявата, снимката, описанието трябва да има и подробности. Ако става въпрос за дрехи, то може да са приложени и таблици с размери. Добре е винаги, когато се колебаем в даден артикул, във вида, материала на изработка, марката, цвета, размера да се свържем на посочените контакти за изясняване на случая.

При заявяване на стока от онлайн магазина се попълва кратка форма с данни за доставка, адрес имена и се избира съответния бутон за потвърждаване на поръчката. Всяка себеуважаваща се и сериозна фирма прави потвърждение по телефона или на и-мейл. В случаи, че не получите такова, значи нещо не е наред със заявката или обработката. Може да опитате и директно да се свържете във фирмата.

Доставката и плащанията стават най-често с куриерска фирма и всичко следва своя план. Тук единствено трябва да съобразите дали продавача/търговеца е включил в доставката опция за преглед/проба. Когато сте уверени, че стоката отговаря на вашите изисквания може да платите.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Онлайн магазини Wed, 05 Feb 2014 15:53:08 +0000