Онлайн магазин с насайт.com

Информация свързана с онлайн магазините

Психология в маркетинга – първа част

Една от най-съвременните тактики на бизнеса днес залага на психологията, между хората. Те представляват атака над онази черта от характера на пазаруващия, известна още кат свян или неудобство. По скоро атаката е насочена към твърдението на много пазаруващи: Щом сега съм опитал, то съм длъжен пак да купя“.

Офертите ако бъдат взети два или три продукта за нещо и получаването на трети безплатно, са доста „апетитни“ и способни да примамят и най-големият въздържател. Разбира се няма смисъл някой да се затрупва с непотребни неща, още по-малко ако те не са от първа необходимост, но уви психологията на маркетинга отново си казва думата.

Психолозите не забравят и факта, че един голям дял от пазаруващите са жените, а те като такива потребители са склонни на много повече манипулации от мъжете.

Разбира се има и още един дял психолози, които съветват всеки, които се подава към пристрастяване от пазаруването да следва някои основни правила, за да избегне излишните разходи. Те се свеждат до:

  1. Както с реалното пазаруване, така и в онлайн търговията залагайте на най-необходимото. Ако не сте гладни например, няма да си купите нещо, само защото ви харесва външният му вид. По този начин не купувайте и ако не ви трябва даден продукт или услуга и в уеб магазина.
  2. Когато смятате, че не ви е ден за нищо, не се успокоявайте с една разходка из онлайн магазините. Там определено ще намерите атрактивни неща, но едва ли временното неразположение, депресията или нервността ще бъдат излекувани, чрез извънредния харч.
  3. Не се подлъгвайте по надписа – намаление, промоция или две на цената на едно. В случай, че нямате нужда от този артикул, защо ви е въобще да се спирате на него.

Съветите на психолози в маркетинга са много и както едни от тактиките са заимствани, с цел покачване на продажбите, така и други работят в полза на потребителя, от тях може да почерпите много.