Онлайн магазин с насайт.com

Информация свързана с онлайн магазините

Психология в маркетинга – втора част

Някои от съветите на психолога в маркетинга са свързани не само с насоки за успешно реализиране на онлайн търговия, но и с напътствия за потребителя, как да се предпази от излишен харч. Ето и няколко съвета в продължение на предишната тема:

  1. Пазаруването в магазина трябва да се прави винаги, когато сме предразположени и имаме нужда от дадено нещо. Нагласата на много хора е да пазаруват онлайн постъпвайки като деца. Последните бързо се изкушават от примамливи, атрактивни и добре изглеждащи рекламки и картинки. Ако и вие сте податливи на внушения, то два пъти повече може да се впуснете в излишните харчове, когато посетите един добре изглеждащ онлайн магазин.
  2. Питайки всеки търговец дали е добър даден продукт, то ясно ще е, че той ще бъде представен в най-добрата му светлина. Проучете мнението на опиталите го вече, а това може да стане, чрез социалните мрежи и коментари. Научете се сами да разпознавате качеството на различните продукти.
  3. Едно от мненията на специалистите по отношение на онлайн маркетинга и пазаруването е, че в реалната търговия, продавача е способен да манипулира купувача само с поглед. Поради факта, че това правило не важи в онлайн продажбите, то привилегията да не се подавате на него е в плюс.
  4. Правете списъци преди покупка. Ако стоките са от втора необходимост, то проучете и пазара с цени и марки. Тогава имате много по-големи шансове да не сгрешите и да не се впускате в ненужни харчове.
  5. Предимство на онлайн пазаруването е и факта, че за да се впусне клиента в покупки трябва да има истинска необходимост от дадено нещо и да тръгне сам да го търси. За разлика от реалният магазин, в който с влизане в големия супер маркет, той бива изкушаван от редица примамващи стоки, още преди да е достигнал „заветната“ цел, за която е тръгнал.